Căuaș

Comuna este situată între Carei şi Tăşnad, pe DN1F, pe malul râului Ier. Centrul comunei se află la o distanţă de 51 km de Satu Mare, 15 km Carei şi 9 km Tăşnad.

Conform recensământului din 2002, populaţia totală a comunei era de 2539 persoane, dintre care 54,7% români, 40,68% maghiari şi 4,56% rromi. Pe lângă Căuaş (714 locuitori), centrul unităţii administrative, comuna mai include localităţile: Ghenci (1217 locuitori), Ghileşti (125 locuitori), Ady Endre (177 locuitori), Hotoan (193 locuitori) şi Răduleşti (113 locuitori). Căuaşul aparţine microregiunii „Asociaţia Rurală Câmpia Careiului şi Ierului”.

Localitatea Căuaş este menţionată pentru prima dată în scris în anul 1215. În evul mediu, cei mai importanţi proprietari erau familiile nobiliare Kávási şi Szántai Becski. Începând cu secolul al XVI-lea, familia Károlyi deţine la rândul său o parte a satului. În secolul al XVII-lea, Căuaşul este devastat de tătari, preotul local căzând şi el victimă atacului. Biserica ortodoxă datează din anul 1882 şi are hramul Naşterea Maicii Domnului. Cea reformată a fost construită în anul 1824, pe locul unei biserici anterioare din lemn. Cărămizile folosite în ridicarea edificiului proveneau de la edificiul de cult reformat din Hotoan. Cea greco-catolică este recentă, construcţia sa fiind încheiată după anul 2000. În centrul localităţii Căuaş se află monumentul ridicat în cinstea ostaşilor căzuţi pe front în timpul celui de al doilea război mondial.

La Căuaş s-a născut marele pictor sătmărean Aurel Popp (1879–1960), unul dintre cei mai cunoscuţi artişti de pe aceste meleaguri. Casa sa natală a fost transformată în monument istoric. Tot în localitate s-a născut şi avocatul George Filep, care şi-a donat averea pentru ridicarea naţiunii române.

Răduleştiul era iniţial parte a satului Căuaş, devenind localitate de sine stătătoare în anul 1954. Biserica ortodoxă Sf. Trei Ierarhi a fost construită în anul 1975.

Prima menţionare scrisă a satului Ghileşti datează din 1205. Pe parcursul evului mediu şi a perioadei moderne localitatea a fost locuită de nobili mici, similar cu alte sate din împrejurimi. Biserica ortodoxă funcţionează în fosta şcoală din localitate, acum transformată, şi are hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil.






Play   Stop   1  of 4 photos
Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene.