Cămin

Comuna Cămin se află la 4 km nord de Carei, la malul canalului Crasna, în zona de contact dintre nisipurile Câmpiei Careiului şi fosta mlaştină, astăzi Câmpia Ecedea.

S-a format târziu, în anul 2002, desprinzându-se din comuna Căpleni. La recensământul din 2002, din totalul de 1376 de locuitori, 66,56% s-a declarat ca fiind de naţionalitate maghiară, iar 24,27% sunt germani, 5,08% români şi 4,06% rromi.

Prima atestare scrisă a satului datează din 1335, ca domeniu al neamului Gutkeled şi ulterior a familiei descendente, Báthori. A făcut parte din întinsul domeniu al cetăţii Ecsed, preluat de familiile Bethlen şi Rákóczi după stingerea familiei Báthori în secolul al XVII-lea. În timpul războiului condus de Rákóczi, la fel ca majoritatea satelor din zonă, Căminul a fost complet depopulat. Conform surselor scrise, a rămas pustiu timp de şase săptămâni, după care şapte locuitori s-au întors în sat. După încheierea păcii de la Satu Mare din 1711, devine domeniul familiei Károlyi şi este colonizat cu şvabi. Puţinii maghiari rămaşi au fost mutaţi la Berveni. Urmează o perioadă de prosperitate, încheiată însă de incendiul din 1862, în urma căruia doar opt case au rămas în picioare, restul inclusiv biserica, fiind distruse de furia focului. Sfârşitul secolului al XIX-lea aduce noutăţi în viaţa localităţii. Astfel, după desecarea mlaştinii Ecedea, suprafaţa cultivabilă se măreşte simţitor, dar, în contrapondere, dispar o mulţime de ocupaţii tradiţionale legate de viaţa din mlaştină. Astfel, ramura economică dominantă a rămas agricultura. În afara culturilor tradiţionale, apare viticultura şi creşterea animalelor.

Sfârşitul celui de la doilea război mondial aduce cu sine tragedia deportării în lagărele de muncă forţată din Uniunea Sovietică, în anul 1945, a peste 200 de şvabi. Comunitatea germană s-a diminuat şi mai tare în deceniile comunismului, în urma emigrărilor masive. Etnicii germani au ajuns astăzi la un sfert din populaţia satului, format cândva exclusiv din şvabi.

Cea mai reprezentativă clădire a localităţii este biserica romano-catolică construită în 1866 pentru înlocuirea celei distruse în incendiul din 1862, ctitorie a familiei Károlyi, închinată Sf. Ana. Capela din cimitir a fost sfinţită în cinstea lui Isus Hristos, iar cea din vii este închinată Sf. Martiri Ioan şi Pavel. Atât corul bisericii, cât şi fanfara localităţii se bucură de popularitate în cadrul evenimentelor culturale din judeţ. La Cămin s-a născut János Scheffler, episcop romano-catolic de Satu Mare (1887-1952), victimă a terorii comuniste, decedat în închisoarea de la Jilava.






Play   Stop   1  of 4 photos
Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene.