Ghenci

Satul Ghenci e situat la 8 km de centrul comunei, spre Carei.

Este atestat documentar din anul 1290. Începând cu secolul al XIV-lea aparţine familiei Gencsi, iar mai târziu o parte a moşiei va intra în proprietatea familiei Báthori. Localitatea are o istorie interesantă. Fapt aproape unic, în secolul al XIX-lea toţi locuitorii satului erau nobili, cu drept de vot în adunările comitatense, ceea ce acorda acestei aşezări, altfel relativ lipsită de importanţă, un cuvânt greu de spus în cadrul deciziilor la nivel de comitat.

Urmări drastice în viaţa satului le-au avut inundaţiile din anul 1888, provocate de râul Eriu, precum şi incendiul din 1904. Biserica reformată de dimensiuni monumentale a fost construită în stil neogotic între 1869 şi 1885. Biserica greco-catolică din sat datează, conform inscripţiei de pe acoperişul turnului, din anul 1869. Capela romano-catolică a fost ridicată cu ajutorul financiar al parohiei romano-catolice din Carei, de care aparţine ca filie.

Capela a fost sfinţită în anul 2002, cu hramul Sf. Ladislau. La Ghenci există şi un monument ridicat în cinstea soldaţilor căzuţi pe front în timpul celui de-al doilea război mondial. În sat funcţionează un Telecentru, responsabil cu organizarea diferitelor activităţi culturale.

Una dintre cele mai populare sărbători desfăşurată anual la Ghenci este Balul Strugurilor, care, pe lângă atracţia pe care o exercită asupra amatorilor de distracţii, poate constitui un bun prilej de a cunoaşte cultura tradiţională.






Play   Stop   1  of 4 photos
Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene.