Curia Mudrány din Szabolcs

Conform izvoarelor scrise, primul membru al familiei Mudrány, comerciant de vinuri, era originar din comitatul Szepes şi s-a stabilit aici în timpul răscoalei conduse de Francisc Rákóczi al II-lea.

În secolul al XIX-lea, Mudrány András, murind fără moştenitori, a lăsat clădirea bisericii reformate. Biserica o utiliza drept casă parohială, iar din 1980, după restaurare, a devenit spaţiul expoziţional al Muzeului Jósa András din Nyíregyháza, prezentând colecţia de artă plastică şi decorativă a instituţiei sub aspectul unui interior reconstituit. Conacul a fost declarat monument de arhitectură în 1987. Expoziția din conac prezintă viața cotidiană și amenajările interioare specifice curiilor aparținând nobililor mici de altădată. Conacul Mudrány a fost construit la sfîrşitul secolului al XVIII-lea și urmează un plan specific curiilor nobiliare din estul Ungariei în acea perioadă. Planul clădirii e simetric: la dreapta şi la stânga axei transversale sunt înşirate încăperi asemănătoare ca mărime şi dispunere spaţială. Holul este prevăzut cu trei uși, dintre care una asigură accesul spre sufrageria de odinioară, iar celelalte două spre dormitoare. Lângă cele două dormitoare mai exista câte un salon, unul destinat bărbaţilor, iar celălalt femeilor, ambele servind şi drept camere de oaspeţi. Cu excepţia bucătăriei şi a vestibulului, încăperiile au fost decorate cu fresce: în cele patru colţuri ale tavanelor pictate, încadrate de rame decorative, sunt reprezentate portretele celor mai mari personalităţi ale istoriei huno-maghiare, respectiv ale istoriei maghiarilor, o parte dintre ele fiind scoase la iveală în timpul lucrărilor de reabilitare a clădirii.

În cadrul proiectului Castellum a fost o nouă expoziţie de interioare istorice în curie, amenajat în patru săli, care doreşte prezentarea culturii spirituale şi materiale ale micii nobilimi de la sfîrşitul secolului XIX., începutul secolului XX. În cadrul acesteia s-a realizat o sufragerie, un antreu, un birou pentru bărbaţi şi un salon pentru femei, toate de secol XIX., care ne face cunoscută stilul biedermeier, atât de popular în cadrul artei decorative, precum şi alte stiluri ale artei plastice- şi decorative ale epocilor precedente care convieţuiau cu biedermeierul.

În proiectarea expoziţiei un rol deosebit de important i-a revenit asigurării interactivităţii. Cu ajutorul unui panotaj digital vizitatorii au posibilitatea de a face cunoştiinţă în de-aproape cu exponatele, iar într-o sală special amenajată au posibilitatea de construire şi montare a machetei cetăţii de pământ.

Conacul Mudrány reamenajat, împreună cu cetatea de pământ, biserica din perioada arpadiană, statuia căpeteniei Szabolcs şi malul râului Tisa reprezintă o destinație turistică recomandabilă tuturor, care oferă un program bogat şi cuprinzător pentru o excursie de întreaga zi.











Play   Stop   1  of 9 photos
Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene.